Avond over de bevrijding 4 november


Op 4 november zal auteur Jack Didden in Schijf een lezing houden die uit twee delen bestaat. Voor de pauze zal hij ingaan op de cruciale rol van een geïmproviseerde Duitse strijdgroep, de Kampfgruppe Chill, en de grote invloed van deze groep op het verloop van de gebeurtenissen vanaf de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 tot het stabiliseren van het front begin november 1944. Na de pauze behandelt hij de bevrijding van Rucphen en omgeving.

Deze lezing zal door journalist Nick Brouwer worden aangevuld met persoonlijke verhalen van ooggetuigen uit de gemeente Rucphen. Deze verhalen verwerkt hij in een boek dat door de gemeente zal worden uitgegeven.

Jack Didden studeerde Engelse Taal en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij werd vervolgens leraar in Waalwijk. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar de eerder genoemde Kampfgruppe Chill. Hij publiceerde o.a. zestien boeken over lokale geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog en werkt momenteel aan een nieuw boek, over het 15e Duitse Leger, voor dat uiteindelijk in september 1944 in Noord-Brabant terechtkwam. Er is die avond ook gelegenheid om zijn laatste twee boeken te kopen en die te laten signeren.

Nick Brouwer uit Sint Willebrord is sinds september bezig, mensen te interviewen die de bevrijding in de gemeente Rucphen nog zelf hebben meegemaakt. Hij schrijft zijn boek in opdracht van de gemeente, die het boek zal uitbrengen ter gelegenheid van de landelijke herdenking in mei volgend jaar.

Ook verkrijgbaar tijdens deze avond is een herdruk van het boekje “Schijfse soldaten tijdens mobilisatietijd en de Duitse inval”, dat in 1991 door de Schijfse heemkundekring ‘Swerter Scive’ werd uitgebracht.

De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de grote zaal van Gemeenschapshuis D’n Hoge Dries, Zoeksestraat 5A te Schijf. De toegang is gratis.

Avond over de bevrijding 4 november