Aanstaande zondag, 7 mei, is het Heemhuys in de pastorietuin in Schijf tussen 11.00 en 16.00 uur weer open voor bezoekers.

In de nieuwe tentoonstelling wordt speciale aandacht besteed aan de geschiedenis van het Jachthuis van de familie Carlier.

Hector Ferdinand Carlier, een telg uit deze schatrijke Belgische familie kocht in 1928 een perceel van 350 hectare bos- en landbouwgrond dicht bij het dorp Schijf binnen de driehoek Roosendaalsebaan, Nederheidsebaan en Achtmaalsebaan. Vervolgens en gaf aan architect Max Winders de opdracht er een Jachthuis te bouwen.

De familie bracht de zomers door in het Jachthuis, dat erg luxe was ingericht. Het hoogtepunt van hun verblijf was de jacht in de oktobermaand: de familie nodigde een bont gezelschap uit van bevriende advocaten, notarissen en (tand)artsen om samen te gaan jagen. De wijn en de Franse cognac stroomden overvloedig. De jachtfeesten duurden tot in de vroege morgen. Menig Schijvenaar begon op dat tijdstip juist met het melken van zijn koeien. Wat heeft zich toch allemaal afgespeeld daar in dat kasteel?

Na afloop van het  jachtseizoen vertrokken de Carliers naar hun ‘winterverblijf’: het nog imposantere kasteel De Boterberg nabij Brussel.

Martinus Vroegrijk was aangesteld als de jachtopziener van het landgoed. Hij, zijn vrouw en hun grote gezin woonden het hele jaar door in de linkervleugel van het Jachthuis en zorgden voor het onderhoud. Alle kinderen droegen hun steentje bij. Rond 1960 werd het stil in en rondom het Jachthuis maar het

bleef tot in 2007 in bezit van de familie Carlier. Op de tentoonstelling zijn veel oude foto’s te zien van het Jachthuis en zijn excentrieke bewoners, naast landkaarten, bouwtekeningen e.d.

In het Heemhuys is ook een vitrine ingericht met materiaal uit de geschiedenis van de stamboekpaarden die in de loop der jaren in Schijf gefokt zijn. Natuurlijk is er ook weer genoeg te bekijken over de vaste thema’s van het Heemhuys zoals de smokkelarij van en naar België en de turfwinning.

Na 7 mei is de tentoonstelling elke eerste zondag  van de maand te zien tot en met september.

Kom kijken en verbaas u!

Tentoonstelling Heemhuys zomer 2023 “De weelde van het jachthuis”
Getagd op: