Plaatsing leemkar bij oude steenfabriek

In november 2018 is een oude leem kar naast de oude ingang van het voormalige steenfabriek geplaatst, als blijvende herinnering aan de in 2016 gesloopte steenfabriek.

De Lange Schouw
De steenfabriek werd in 1878 opgestart door Cornelis Loos, een Nederlander die in Belgie woonde. Bij de fabriek hoorde een hoge schoorsteen ook wel de lange schouw genoemd. Vlakbij bouwde Loos enkele jaren later een café , Jagersrust. Latere eigenaren van de fabriek bouwde aan de Achtmaalsebaan zelfs een hele rij met huizen Dit werd buurtschap de Lange Schouw of kortweg “de schouw” .

In de loop van de jaren is de fabriek diverse verkocht, stilgelegd en weer opgestart. In de oorlog heeft de oven nog een tijd dienst gedaan als onderduikadres en schuilkelder. Begin jaren ’80 ging, mede door de crisis, de eigenaar failliet en werd de fabriek niet meer opgestart.

Sloop
Het duurde nog tot 2016 voor de gebouwen werden gesloopt en en de herinnering aan de oude fabriek vervaagd. De oude leem kar werd gebruikt om de leem naar de fabriek te vervoeren over een rails, eerst door een paard en later door een locomotief voortgetrokken. Deze leem kar is al enkele jaren geleden met toestemming van de eigenaar opgehaald uit de fabriek en heeft tijdelijk in de tuin gestaan van de Jorishoeve van de familie Lambrechts.

Nu staat de leem kar inclusief informatie bord aan de Achtmaalsebaan in Schijf. Lees ook: Oude leemkar krijgt definitieve plek in Schijf

 

Plaatsing leemkar bij oude steenfabriek