Afsluiting grensoverschrijdend turfoverleg

 

Op 28 juni werd met een feestelijke bijeenkomst het turf gebeuren afgesloten. Wat eerst begon als een summier overleg is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gebeuren waar alle gemeenten in de grensstreek bij betrokken waren geraakten en niet te vergeten de diverse heemkundekringen uit de regio.

Doel van het hele gebeuren was om de turfgeschiedenis in de streek in kaart te brengen en zo mogelijk zichtbaar te maken in het landschap. Het boek Verdwenen venen van Karel Leenders was hierin de leidraad. Begonnen werd er met een reizende turftentoonstelling, deze heeft in de meeste plaatsen opgesteld gestaan. Ook in de Hoge Dries in Schijf heeft hij een weekend gestaan, met op maandagavond een lezing van Karel Leenders over de turfwinning in Schijf.

Deze laatste bijeenkomst was bij café het Anker aan de Rucphenseweg in Zundert . Daar vertelde enkele genodigde over hun ervaringen met de geschiedenis van het turfverhaal. De laatste grote veenpaal is geplaatst naast de Bredase turfvaart op een stuk grond wat eigendom is van een nazaat van de familie van der Hoeven,zij was ook aanwezig op deze bijeenkomst. Bij deze veenpaal droeg kunstenaar/dichter nog enkele gedichten voor zoals ze in diverse veenpalen staan. Als laatste bedankte Karel Leenders alles en iedereen die heeft meegewerkt om de turfgeschiedenis meer bekendheid te geven en herkenbaar te maken in het landschap

Onze HKK kring was vanaf 2011 betrokken bij het overleg, wat o.a resulteerde in het idee om bij de belangrijkste veengebieden aan te geven hoe dik hier de veenlaag was. Hiervoor werden diverse kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp te maken. De keuze viel op het ontwerp van de Belgische kunstenaar/ dichter Geert de Kockere.

De eerste grote veenpaal werd in 2014 in de Oude Zoek ,met de nodige festiviteiten, in ons eigen Schijf geplaatst. De paal geeft niet alleen de hoogte aan maar er staat ook een gedicht van Geert de Kockere op wat betrekking heeft op dit gebied. Iedere grote veenpaal heeft zijn eigen gedicht.

Later zijn er nog diverse grote en kleine veenpalen geplaatst, de kleine palen geven informatie over de omgeving waar ze staan.

 

 

 

Afsluiting grensoverschrijdend turfoverleg